Perl koulutusta: Net-Innovation Finland Oy
Sivut Suomeksi  Pages in English 

Perl palvelut
   Perl koulutusta, yleistä
   Kaupallista Perl tukea

Perl kurssikuvaukset
   Perl peruskurssi
   WWW/CGI ohjelmointi
   Perl jatkokurssi

Yleistitetoa Perlistä
   Mikä on Perl ?
   Miksi Perl ?
   Perlin kotisivu

Yrityksen yleisesittely
   Yleistiedot
   Yhteystiedot

Palautetta
   anders.lundstrom@niv.fi
  Net-Innovation Finland Oy

Mikä on Perl ?

Perl on Larry Wallin 1980-luvulla kehittämä ohjelmointikieli joka alunperin kehitettiin Unix-ympäristön järjestelmähallintakieleksi. Perinteisillä Unix välineillä (sh, sed, awk etc) tehdyissä ohjelmissa tulee helposti vastaan hankalia rajoituksia jos tehdään monimutkaisia ohjelmia. Isoista shell-ohjelmista tulee usein vaikeasti ylläpidettävää "spagetti-koodia".

Perl yhdistää parhaita piirteitä monista lähteistä: C-kieli, sh, sed, awk, grep jne. Perl poikkeaa tässä suhteessa Unixin perinteisestä lähtökohdasta missä käytetään pieniä erkoistuneita työkaluja, joita yhdistetään putkilla. Kielen kattavuus mahdollistaa sen, että merkittävä osa asioista voidaan tehdä suoraan Perlissä eikä tarvitse turvautua ulkopuolisiin apuvälineisiin. Sen lisäksi Perlissä on piirteitä mitä ei ole perinteisissä shell-ohjelmointi työkaluissa: Perl tukee objektiohjelmointia, tukee TCP-IP verkko-ohjelmointia, tukee tietokantaohjelmointa (Oracle, Informix, Sybase jne.), tukee binääritiedostojen käsittelyä, selvästi parempi tietoturva jne. Perl:llä tekee myös useita asioita erittäin helposti mitkä voi olla hyvin hankalia tehdä esim C, C++ tai Java kielellä, esim. tekstin muokkaminen käyttäen ns. "regular expression" lausekkeita.

Perl ei ole pelkästään suunnattu Unix käyttäjille vaan Perl on siirretty moneen eri ympäristöön: Unix, Windows, DOS, Mac, VMS, OS/2 jne. Koska Perl on tulkattava kieli niin ohjelmat siirtyvät sellaisenaan eli voidaan tehdä ohjelmakehitystä esim Unix:ssa ja suoraan ajaa valmista ohjelmaa jossain toisessa ympäristössä, esim NT:ssä.

Erityisen suosion Perl on saavuttanut Web-maailmassa. Tällä hetkellä merkittävä osa Webin ohjelmista missä on toiminnallisuutta (eikä vain staattisia sivuja) on kirjoitettu Perlilla. Perl on Webmasterin suosikkityökaluja sillä Internetissä on erittäin paljon valmiita ohjelmia joita voi hyödyntää (ilmaiseksi) Web-palvelimen ylläpidossa kuten loki-analyysi ohjelmia, haku-ohjelmia, CGI-kirjastoja ym.

Miksi kannattaisi olla kiinnostunut Perlistä ?